40 jaar Volkstuincomplex 8 april 1976 – 2016

40 jaar Volkstuincomplex 8 april 1976 – 2016

Door een tuinder werden wij er als Contactgroep op geattendeerd dat de bijeenkomst met de Gemeente een bijzondere timing was, aangezien het Volkstuincomplex dan precies 40 jaar bestaat.

Er zijn zover nu bij ons bekend nog 3 tuinders van het eerste uur, wat wij zeer bijzonder vinden:

* Evert van Amerongen was de allereerste die zich ingeschreven had en kreeg tuinnummer 1. Zijn altijd keurige tuin vlakbij de ingang en vriendelijke uitstraling zijn nu na 40 jaar bij de meesten wel bekend en gewaardeerd.

* Ook Henk Cornelissen is al 40 jaar op de tuin en de meest bekwame en zorgvuldige spitter die er bestaat.

* George Otter is niet alleen 40 jaar tuinder, maar heeft destijds als landschapsarchitect en onder anderen hoofd Groenvoorziening het Volkstuinencomplex ontworpen en laten uitvoeren. Bijzonder dat de ontwerper van ons Volkstuincomplex ook 40 jaar lang op deze plek tuiniert.

Nieuwsgierig naar de oorsprong van onze tuintjes?
George weet er over te vertellen:

“In 1974 ontstond de behoefte en een idee voor een moestuinencomplex. Daarnaast was er behoefte aan een nieuwe begraafplaats. En met spoed want de katholieke begraafplaats was vol. Oorspronkelijk was in het plan de locatie van de begraafplaats en moestuincomplex en kwekerij omgedraaid. Het bijzondere van deze plek is dat tussen 1737 en 1745 n. Chr. de Hernhutters hier leefden en de bodem vol zit met archeologische resten van deze evangelische bevolkingsgroep.
Aangezien er voor een begraafplaats 2,5 m diep gegraven moest worden zou dit met de vele archeologische overblijfselen op problemen stuiten.
George maakte een ontwerp waarbij de begraafplaats en de moestuinencomplex omgedraaid werden en de kwekerij op het belangrijkste deel van de Hernhutternederzetting kwam te liggen. Daarmee was het probleem opgelost. Vandaar dat tuinders nog wel eens oude potscherven tegenkomen. Dit zijn dus niet altijd resten van de vorige tuinder…”

Wie meer wilt weten over de geschiedenis van de Hernhutters:
https://www.ijsselstein.nl/mozard/document/docnr/120381
(pdf met Hernhutters- en bouwinfo NoordIJsseldijk 49)

Reacties zijn gesloten.