Ecologisch Plagen Bestrijden

Ecologisch Plagen Bestrijden

Eén van onze mede-tuinders heeft onlangs een artikel van het tijdschrift OneWorld in de brievenbus van de contactgroep gedaan. Vanwege de leesbaarheid hebben wij dit artikel niet kunnen inscannen. Vandaar hieronder de (over)getypte versie.

Dit blad heeft vaker interessante artikelen over tuinieren. De moeite waard dus om ook eens een kijkje op de website te nemen: www.oneworld.nl

Artikel:
Ecologisch Plagen Bestrijden
Bron: OneWorld

Alle particulieren samen gebruiken meer slakkengif dan de hele Nederlandse landbouw sector, hoor ik van Herman Vroklage. Hij is van de AVVN, de landelijke organisatie voor hobbytuinders. Koop nooit chemische bestrijdingsmiddelen, is zijn advies. Korrels met methiocarb of metaldihyde, vertelt Vroklage, vergiftigen niet alleen slakken maar komen terecht in de kringloop. Ook een vogel of egel die de slak eet, sterft eraan. Chemische middelen herken je aan het toelatingsnummer op de verpakking: vijf cijfers en de hoofdletter N.

Maar als slakken mijn lupines opeten, wat moet ik dan? Ecologische korrels kunnen geen kwaad (wel voor de slak uiteraard). “Vraag je eerst af waarom er een plaag is”, zegt Vroklage. “Is een plant zwak, bijvoorbeeld omdat hij op de verkeerde grond staat, dan trekt hij eerder plagen aan. Slakken hebben een voorkeur voor afval, maar in een aangeharkte tuin pakken ze de sierplanten. Rommelhoekjes zijn sowieso goed. Daarmee lok je lieveheersbeestjes en vogels, de natuurlijke vijanden van luizen en slakken.”

We mogen van Vroklage wat vaker de schouders ophalen: “Ik ben voor mijn voortbestaan niet afhankelijk van mijn tuin. Hoe erg is het dat er luis op een struik zit?” Op avvn.nl staan milieu- en vaak ook diervriendelijke bestrijdingstips.

Weg met perfectionisme
Ze zeggen dat tuinieren helpt om te ontspannen, maar ik draai het liever om. Je moet ontspannen zijn om te kunnen tuinieren. Met geduld maak je uit keukenafval de beste tuingrond en kweek je uit zaad gifvrije bloemen. En het helpt als je niet tegen alle natuurwetten in je zin probeert door te drijven. Is jouw buurt rijk aan slakken en je wil per se lupines in je tuin, dan wordt tuinieren oorlogvoeren. Wees tot slot niet perfectionistisch. Een aangevreten blaadje of mos tussen de tegels? Wat dan nog.
Go with the flow en neem soms je verlies. Dat scheelt veel gif en ergernis.

Redactie: Wij hebben voor de biologische bestrijding een website gevonden waar men biologische vijanden kan bestellen. Zie http://biocontrole.nl/ voor meer informatie.

Reacties zijn gesloten.