Nieuw seizoen is begonnen!

Nieuw seizoen is begonnen!

Het tuinier seizoen is weer begonnen en wat boffen we met het mooie weer. Spitten, frezen, bemesten en de tuin seizoen klaar maken, iedereen is er maar druk mee.  Nou moet ik zeggen dat ik het heel fijn vind dat mijn man spit en ik mag genieten van het weer en de kleine dingen die ik op de tuin kan doen.

Ook dit jaar zie ik weer nieuw tuinders op het complex. Van harte welkom en veel tuinier plezier dit jaar.

Mijn kinderen zijn enthousiast begonnen met het sparen van de moestuintjes van de lokale supermarkt. Het is de bedoeling dat ze hun eigen stukje gaan beplanten en Papa en Mama mogen zich hier absoluut niet mee bemoeien. Het zand en water is overal te vinden in huis maar ze vinden het super deze hype!

Iedere keer als het seizoen begint hoor ik de mede tuinders het over “de tuinbonen” hebben en daaraan weet ik dat we weer kunnen gaan beginnen met de eerste dingen zaaien. Het eerste jaar dat we waren begonnen op de tuin hadden we een paar plantjes tuinbonen gekregen, maar eigenlijk vonden we het niet lekker om te eten. Dit jaar wil ik het toch weer gaan proberen en ben me iets meer gaan verdiepen in de tuinbonen.

Wist u dat: de tuinboon al 6000 jaar voor Christis gezaaid werd en dus ook al in de gerechten gebruik werden. Dat je naast je tuinbonen het beste Dille kan zaaien omdat dit een natuurlijke afweer is voor de zwarte luis wat een beestje is die je tuinboon lekker vind. Natuurlijk gaan Dille en Tuinbonen ook heerlijk samen in een gerecht of salade als ik de receptensite moet geloven. Wist ook dat de tuinboon wit blijft als je deze in melk kookt en dan zou hij een mindere bittere smaak hebben. Er zijn vele soorten bonen maar meest populaire boon is de witte en sommige doppen deze twee keer zodat hij milder van smaak zou zijn.

nou ik wilde eigenlijk dit jaar een andere soort uitproberen maar jammer genoeg heb ik hem niet gevonden. Ik wilde graag een rose of rode tuinboon gaan zaaien. Deze zou een zachte maar pittige smaak hebben. De soorten die ik zocht waren de Karmazyn of de red Epicur

tuinboontuinboon2JM8-WK6-tuinbonen-knoflook-chilipeper

Dit is een recept wat ik gevonden had wat me heerlijk leek. Graag deel ik deze met u!

INGREDI√čNTEN:

100 ml hete kippenbouillon

1 el maizena

2 el sesamolie

2 tenen knoflook

1 rode chilipeper

1 th vijfkruiden poeder

400 g dubbel gedopte tuinbonen

2 el geknipte bieslook

 

BEREIDING:

Roer 2 eetlepels bouillon in de maizena. Olie in de pan en laat deze heet worden voeg de knoflook, peper en vijfkruiden toe en laat deze 30 sec mee baken. Voeg daarna het papje van van maizena en bouillon toe met de tuinbonen. Na 1 min de rest van de bouillon en laat het geheel nu 5 min garen tot dat de tuinbonen gaar zijn. Op smaken brengen met zout en garneren met de bieslook.

Eetsmakelijk!

 

 

Reacties zijn gesloten.