Verslag bijeenkomst Wethouder en tafel van overvloed

Verslag bijeenkomst Wethouder en tafel van overvloed

Woensdagavond 8 juni is er een bijeenkomst geweest met Wethouder van den Berg en tuinders.

Het was een goed, duidelijk en informatief gesprek.
De kritische punten zijn besproken en er zijn goede afspraken gemaakt. De sfeer was prettig en opbouwend.

Hierbij een overzicht

Eerst het leuke nieuws: er komt een tafel van overvloed, hij staat al even klaar op tuin nr 2 en komt zeer binnenkort bij de ingang te staan. Tuinders die te grote oogst hebben, stekjes of bloemen over hebben, kunnen deze op de tafel achterlaten. Het is vrij om hier mee te nemen wat je aanspreekt. Wat voor de een ongewenst is (te grote courgettes of kromme wortels), is voor een ander weer een cadeau (lekkere soep). Met dank aan Alice, Johan en Evert voor het maken en plaatsen.
Gisteravond had de eerste tuinder al stekken meegenomen voor de tafel, erg leuk!
Afspraken Gemeente:

Tijdens de bijeenkomst heeft de wethouder uitgelegd dat hij een rondleiding heeft gekregen van Mustafa en hierbij begrip heeft voor de kritiek op achterstalligheid en geeft zijn medewerking om binnen redelijkheid alles goed op orde te krijgen. De afspraken die hieruit zijn voortgekomen:

Lege tuinen die inmiddels overwoekerd en in zaad zijn, worden door RMN gemaaid en indien nodig later nog een keer gemaaid om verspreiding van zaad te voorkomen. Mogelijk wordt er een zeil over gelegd.

De wachtlijst is vrijwel leeg, tuinders zijn aangeschreven,maar zeer weinig respons op gekomen. Vandaar dat er nog steeds veel lege tuinen zijn. Er wordt een oproep geplaatst op de Gemeentepagina en op Facebook om nieuwe tuinders aan te trekken, ook de tuinders wordt opgeroepen actief te zoeken naar nieuwe leden.

Nieuwe tuinders die een achterstallige lege tuin krijgen hoeven dit jaar niet meer te betalen, in ruil dat de tuin binnen een maand opgeschoond is. Nieuwe leden kunnen ook een wel onkruidvrije tuin krijgen maar betalen dan ook naar rato voor 2017 nog huurkosten.
De onkosten hiervan worden niet op de huidige tuinders doorberekend.

Van tuinen met een achterstallig onderhoud worden de huurders aangeschreven door de handhaving van de Gemeente. Meerdere tuinen zijn slecht onderhouden. Enkele huurders hebben hier al een bericht of opzegging vanuit Gemeente ontvangen, nog niet alle achterstallige tuinen zijn aangeschreven. Hier wordt werk van gemaakt. Heeft u last van achterstallig onderhoud van een buurtuin, kunt u hier een melding van maken bij de Contactgroep of rechtstreeks naar handhaving van de Gemeente (zie administratie en contact gemeente)

Onderhoud rand kwekerij/complex wordt aangepakt. De wethouder heeft na afloop van de bijeenkomst met tuinders naar deze erfgrens gekeken en er is naar RMN opdracht gegeven de beukhaag, gras en bramen langs de rand te snoeien /maaien.

Ruilen tuin; indien u behoefte heeft aan een grotere, kleinere of andere tuin is dit een goede gelegenheid, gezien de hoeveelheid lege tuinen.

Administratie en contact Gemeente ; er komen helaas veel klachten binnen over de slechte communicatie met de administratie van de Gemeente. Brieven of mails die in de periode tot eind maart verstuurd zijn, zijn meestal niet beantwoord. Dit heeft meerdere oorzaken.
Na de schouw van 30 maart zijn er veel administratieve handelingen opgestart. Hoewel er nog steeds klachten zijn, zijn er ook zeer positieve berichten van meerdere tuinders, die goede ervaringen hebben met de nieuwe handhaving. In de praktijk is Ton den Braven het best bereikbaar. Het advies is om hiermee contact op te nemen of om via de contactgroep een bericht door te laten sturen. De Contactgroep heeft een goede directe communicatielijn en samenwerking met Gemeente opgebouwd.
Mocht u problemen houden met bereikbaarheid, is het fijn de Contactgroep op de hoogte te brengen, zodat goed in kaart blijft hoe het in de praktijk loopt.

Verder:
Gelukkig was de wethouder bereid om binnen zeer korte termijn een bijeenkomst op de tuin aan te gaan en met ons in gesprek te gaan over de kritiek die er speelde.
De bereidheid naar verbetering is er duidelijk.
verder maken we de sfeer op de tuin met elkaar als tuinders. Positieve initiatieven worden zeer gewaardeerd.  Heeft u een leuk idee voor op de tuin, of een leuk nieuwtje voor op de website, meldt het vooral, het wordt zeer gewaardeerd.
Het hoeft niet groot of veel te zijn, met elkaar maken we er een fijne plek van.
 

 

 

 

 

 

Reacties zijn gesloten.